Search
  • Hanna Granberg

Miksi pääkipua hoidetaan laittamalla neulat käteen?

Updated: Sep 21, 2019

Klassisessa akupunktiossa neulat laitetaan usein käsivarsiin ja jalkoihin. Syitä ääripisteiden käyttöön on monia. Sen taustalla on kiinalaisen lääketieteen näkemys ihmisestä kokonaisuutena, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen.


Akupunktio perustuu kiinalaisen lääketieteen teoriaan viidestä laadusta ja akupunktiokanavien muodostamasta verkostosta. Perusmeridiaaneja on kaksitoista, ja ne alkavat käsistä tai jaloista. Nämä distaalipisteet ovat tärkeitä, kun halutaan vaikuttaa tehokkaasti koko meridiaaniin.

Akupunktiokanavien päässä ovat viisi tärkeää laatupistettä. Viisi kiinalaisen lääketieteen laatua ovat: Puu, Tuli, Maa, Metalli ja Vesi*, ja niillä kuvataan kehon eri prosesseja. Laatupisteiden avulla meridiaanien Qi:tä vahvistetaan, laitetaan liikkeelle ja muutetaan haluttuun suuntaan: Puu liikuttaa, Tuli lämmittää, Maa ruokkii ja transformoi, Metalli tiivistää ja erottelee, Vesi taas viilentää ja jurruuttaa Qi:tä.

Ääripisteitä kutsutaan myös Lähde-, Kaivo-, Puro-, Joki- ja Meripisteiksi. Niissä Qi on enemmän pinnassa ja siihen on siis helpompi vaikuttaa; pisara mustetta lähteessä vaikuttaa enemmän kuin pisara mustetta meressä.


Ei siis tarvitse hämmästyä, jos esim. migreenin hoitaminen aloitetaan varpaista! Meridiaanisysteemi on verkosto, joka yhdistää vartalon eri osia. Käsien ja jalkojen pisteet ovat tietysti myös käytännöllisiä; niitä varten ei tarvitse riisua paljoa, ja niitä on erittäin turvallista neuloa. Kroonisissa ongelmissa taustalla on yleensä jonkin meridiaanin tyhjyys ja siitä seuraava kipualueen Qi:n vähyys. Tällöin esim. pelkkä kipualueen hoitaminen ei usein riitä, vaan koko aluetta ja siitä vastaavaa meridiaania on tehokkaampi vahvistaa muualta käsin.


Kiinalainen lääketiede on systeemi, jonka avulla hahmotetaan kehon eri prosesseja. Jotta sairauden oireet voisivat parantua, näitä prosesseja pyritään klassisessa akupunktiossa tasapainottamaan.


*Kiinalaisen lääketieteen termit kirjoitetaan usein isoilla kirjaimilla, että ne saa erotettua esim. muista maa -sanan merkityksistä.

 

© 2019 Akupunktio HG