Miten akupunktio toimii

Akupunktio vaikuttaa kehoon monen eri mekanismin kautta, aiheuttaen sekä paikallisia että systeemisiä reaktioita. Yhtenäistä teoriaa akupunktion vaikutusmekanismista ei ole, mutta yleisin selitys akupunktion teholle monien erityyppisten sairauksien hoidossa on sen vaikutus hermostoon. Akupunktion on osoitettu stimuloivan hermostoa ja sen kautta vaikuttavan myös verenkierron, aineenvaihdunnan ja hormonituotannon tasolla. Tutkimuksissa akupunktion on myös todettu vaikuttavan esim. endorfiinin, kehon oman kipulääkken, ja serotoniinin, kehon luonnollisen masennuslääkkeen, tuotantoon. Akupunktion vaikutus on todettu myös aivojen magneettikuvauksissa. Näissä akupunktiopisteiden stimulaatio on esim. muovannut kipuun ja stressiin liittyvien aivoalueiden toimintaa.

Kiinalainen lääketiede kuvaa akupunktion vaikutuksia omien käsitteidensä kautta. Akupunktion taustalla on ajatus kehon meridiaaneista, toisiinsa yhteydessä olevien kanavien verkostosta. Meridiaaniverkoston strategisten kohtien, akupunktiopisteiden, avulla saadaan aikaan systeemisiä muutoksia. Meridiaaneissa virtaa Qi:tä, energiaa. Kun virtaus on estynyt, seuraa kipua tai muita oireita. Qi:n epätasapaino voi näkyä sekä fyysisellä että mielen tai tunteiden tasolla. Akupunktiopisteiden avulla Qi:n liikettä pyritään ohjaamaan sinne, missä sitä tarvitaan, auttaen kehoa paranemaan. Kun Qi virtaa vapaasti, kehomme toiminta on tasapainoista.

Akupunktiosta

Yleinen syy hakeutua akupunktioon on kipu tai sen aiheuttama rajoite, mutta akupunktiota voidaan käyttää helpottamaan muitakin oireita. Akupunktio  toimii monella eri tasolla, ja sillä on mahdollista hoitaa sekä fyysisiä että psyykkisiä oireita, luonnollisella tavalla. 

Akupunktion tutkimus on lisääntynyt viime vuosina ja akupunktion tehosta on tutkimusnäyttöä esim. migreenin ja pääkipujen, selkäkivun, niskakivun, iskiaksen, plantaarifaskiitin, puremalihasten kivun, tenniskyynärpään, olkapään kivun ja jäätyneen olkapään hoidossa. 

Erilaisten akuuttien ja kroonisten kipujen lisäksi akupunktion hyödystä on näyttöä myös esim. unettomuuden, ahdistuksen, nivelrikon, IBS:n ja ummetuksen, levottomien jalkojen, post-traumaattisen stressin, nivelrikon ja astman ja allergisen nuhan hoidossa. 

Kaikkien sairauksien hoitoa akupunktiolla ei luonnollisestikaan ole tutkittu, joten akupunktiota kannattaa kokeilla helpottamaan muunkintyyppisiä oireita.

Uudelle asiakkaalle

  • Akupunktiokäyntiin kuuluu varsinaisen akupunktion lisäksi alkuhaastattelu ja pulssidiagnoosi. Akupunktioneulat ovat paikallaan 20-30 min. Neuloja käytetään kerralla yleensä 1-9. Akupunktioneulat ovat ohuita, steriilejä kertakäyttöneuloja. 

  • Varaa käyntiin 60 min., ensimmäisellä kerralla 90 min.

  • Klassisessa akupunktiossa käytetään eniten käsissä ja jaloissa sijaitsevia ääripisteitä. Väljät hihat ja lahkeet helpottavat hoitoa.

  • Syömistä ei tarvitse välttää ennen akupunktiota ja onkin parempi jos et ole akupunktiossa nälkäisenä tai paastolla.

  • Hoidon jälkeen on hyvä välttää ylimääräistä rasitusta. Kahvi heti hoidon jälkeen voi vähentää akupunktion tehoa.

  • Muiden hoitojen (hieronta, osteopatia ym.) ja akupunktion välillä on hyvä olla joitain päiviä taukoa. 

  • Hoitoreaktioita voi ilmetä eniten 3-5 päivän ajan hoidosta. Oireiden helpottumisen lisäksi hoidon jälkeen voi olla myös epämukavia tuntemuksia ja väsymystä. Vanhat oireet voivat hoidon alkuvaiheessa myös ärtyä. 

  • Flunssa tai lihastulehdus ei ole este akupunktiolle, jos olet flunssassa tai juuri sairastanut, kerro asiasta. 

  • En ole erikoistunut raskauden ajan akupunktioon enkä lasten akupunktiohoitoihin.

 

© 2019 Akupunktio HG