Miten akupunktio toimii

Akupunktio vaikuttaa kehoon monen eri mekanismin kautta, aiheuttaen sekä paikallisia että systeemisiä reaktioita. Yhtenäistä teoriaa akupunktion vaikutusmekanismista ei ole, mutta yleisin selitys akupunktion teholle monien erityyppisten sairauksien hoidossa on sen vaikutus hermostoon, ja toisaalta välittäjäaineisiin (kuten adenosiini), joiden tuotantoa akupunktio lisää. Akupunktion on osoitettu stimuloivan hermostoa ja sen kautta vaikuttavan myös verenkierron, aineenvaihdunnan ja hormonituotannon tasolla. Tutkimuksissa akupunktion on myös todettu vaikuttavan esim. endorfiinin, kehon oman kipulääkken, ja serotoniinin, kehon luonnollisen masennuslääkkeen, tuotantoon. Akupunktion vaikutus on todettu myös aivojen magneettikuvauksissa. Näissä akupunktiopisteiden stimulaatio on esim. muovannut kipuun ja stressiin liittyvien aivoalueiden toimintaa.

Kiinalainen lääketiede kuvaa akupunktion vaikutuksia omien käsitteidensä kautta. Akupunktion taustalla on ajatus kehon meridiaaneista, toisiinsa yhteydessä olevien kanavien verkostosta. Meridiaaniverkoston strategisten kohtien, akupunktiopisteiden, avulla saadaan aikaan systeemisiä muutoksia. Meridiaaneissa virtaa Qi:tä, energiaa. Kun virtaus on estynyt, seuraa kipua tai muita oireita. Qi:n epätasapaino voi näkyä sekä fyysisellä että mielen tai tunteiden tasolla. Akupunktiopisteiden avulla Qi:n liikettä pyritään ohjaamaan sinne, missä sitä tarvitaan, auttaen kehoa paranemaan. Kun Qi virtaa vapaasti, kehomme toiminta on tasapainoista.

Akupunktiosta

Yleinen syy hakeutua akupunktioon on kipu tai sen aiheuttama rajoite, mutta akupunktiota voidaan käyttää helpottamaan muitakin oireita. Akupunktio  toimii monella eri tasolla, ja sillä on mahdollista hoitaa sekä fyysisiä että psyykkisiä oireita, luonnollisella tavalla. 

Akupunktion tutkimus on lisääntynyt viime vuosina ja akupunktion tehosta on tutkimusnäyttöä esim. migreenin ja pääkipujen, selkäkivun, niskakivun, iskiaksen, plantaarifaskiitin, puremalihasten kivun, tenniskyynärpään, olkapään kivun ja jäätyneen olkapään hoidossa. 

Erilaisten akuuttien ja kroonisten kipujen lisäksi akupunktion hyödystä on näyttöä myös esim. unettomuuden, ahdistuksen, nivelrikon, IBS:n ja ummetuksen, levottomien jalkojen, post-traumaattisen stressin, nivelrikon ja astman ja allergisen nuhan hoidossa. 

Kaikkien sairauksien hoitoa akupunktiolla ei luonnollisestikaan ole tutkittu, joten akupunktiota kannattaa kokeilla helpottamaan muunkintyyppisiä oireita.

Uudelle asiakkaalle

 • Akupunktiokäyntiin kuuluu varsinaisen akupunktion lisäksi alkuhaastattelu ja pulssidiagnoosi. Akupunktioneulat ovat paikallaan 20-30 min. Neuloja käytetään kerralla yleensä 1-9. Akupunktioneulat ovat ohuita, steriilejä kertakäyttöneuloja. 

 • Varaa käyntiin 60 min., ensimmäisellä kerralla 75 min.

 • Klassisessa akupunktiossa käytetään eniten käsissä ja jaloissa sijaitsevia ääripisteitä. Väljät hihat ja lahkeet helpottavat hoitoa.

 • Syömistä ei tarvitse välttää ennen akupunktiota ja onkin parempi jos et ole akupunktiossa nälkäisenä tai paastolla.

 • Hoidon jälkeen on hyvä välttää raskasta fyysistä rasitusta. 

 • Muiden hoitojen (hieronta, osteopatia ym.) ja akupunktion välillä voi pitää joitain päiviä taukoa, jos mahdollista.  

 • Hoitoreaktioita voi ilmetä eniten 3-5 päivän ajan hoidosta. Oireiden helpottumisen, paremman unenlaadun, energisyyden tai rentoutumisen lisäksi hoidon jälkeen voi olla myös väsymystä, tai vanhat oireet voivat ärtyä ohimenevästi. 

 • Lihastulehdus ei ole este akupunktiolle.

 • En ole erikoistunut raskauden ajan akupunktioon enkä lasten akupunktiohoitoihin.

 • Hoidot eivät korvaa lääketieteellistä hoitoa, ja akupunktiota voi pääsääntöisesti käyttää lääketieteellisten hoitojen rinnalla.

 • Ethän tule flunssaisena hoitoon, tai jos perheenjäsenilläsi /asuinkumppaneillasi on flunssaoireita.

 • Korona -epidemian takia vastaanotolla on käytössä tehostetut siivous- ja hygieniakäytännöt. Asiakkaiden välillä on tuuletustaukoa, ja käytän hengitysuojainta hoidon aikana. 

 • Hanna Granberg

  hannagranberg.jpg

  " Olen Hanna Granberg, klassinen akupunktiohoitaja. Olen valmistunut akupunktiohoitajaksi International School of Acupuncture ISA:sta, Espoosta. Oma kokemukseni akupunktiosta johdatti minut opiskelemaan alaa. Olen aina ollut kiinnostunut siitä, miten eri systeemit toimivat, ja klassisen akupunktion pulssianalyysi sai minut kiinnostumaan siitä, mitä hoidoissa tapahtuu. 

  Akupunktio pohjaa kiinalaiseen lääketieteeseen, joka on yhdistelmä kiehtovaa symbolikieltä ja loogista systeemiä, jolla kuvataan muutoksia ihmiskehossa. Akupunktion monipuolisuus ja kokonaisvaltaisuus ovat sen vahvuuksia, ja uskon, että sillä on paljon annettavaa myös sinulle. Hoitajana tavoitteeni on hoitaa ongelmien syitä, ei pelkkiä oireita. Haluan tarjota rentouttavia akupunktiohoitoja ja auttaa ihmisiä voimaan paremmin. Lämpimästi tervetuloa hoitoon." 

 

 

© 2020 Akupunktio HG