top of page

Miten akupunktio toimii

Akupunktio vaikuttaa kehoon monen eri mekanismin kautta, aiheuttaen sekä paikallisia että systeemisiä reaktioita. Yhtenäistä teoriaa akupunktion vaikutusmekanismista ei ole, mutta akupunktion tiedetään vaikuttavan hermostoon ja toisaalta välittäjäaineisiin, joiden tuotantoa akupunktio lisää. Akupunktion on osoitettu stimuloivan hermostoa ja sen kautta vaikuttavan myös verenkierron, aineenvaihdunnan ja hormonituotannon tasolla. Tutkimuksissa akupunktion on myös todettu vaikuttavan esim. endorfiinin, kehon oman kipulääkken, ja serotoniinin, kehon luonnollisen masennuslääkkeen, tuotantoon. Akupunktion vaikutus on todettu myös aivojen magneettikuvauksissa. Näissä akupunktiopisteiden stimulaatio on esim. muovannut kipuun ja stressiin liittyvien aivoalueiden toimintaa. 

Akupunktio on osa kiinalaisen lääketieteen rikasta perinnettä, joka kuvaa sen vaikutuksia omien käsitteidensä kautta. Akupunktion taustalla on ajatus kehon meridiaaneista, toisiinsa yhteydessä olevien kanavien verkostosta. Näiden avulla voidaan hoitaa ihmistä kokonaisuutena. Meridiaaneissa virtaa Qi:tä, energiaa, ja kun virtaus on estynyt seuraa kipua tai muita oireita. Qi:n epätasapaino voi näkyä sekä fyysisellä että mielen tai tunteiden tasolla. Akupunktiopisteiden avulla Qi:n liikettä pyritään ohjaamaan sinne missä sitä tarvitaan, tukien kehon omia paranemismekanismeja. Kun Qi virtaa vapaasti kehomme toiminta tasapainottuu ja oireet lievittyvät.

Akupunktiosta

Yleinen syy tulla akupunktioon on tuki- ja liikuntaelimistön kipu tai toimintahäiriö, ja sillä voidaan hoitaa niin kroonisia kuin akuuttejakin oireita. Akupunktiossa pyritään vaikuttamaan kehon toimintaan tasapainottavasti. Monet saavatkin akupunktiosta apua kivun lisäksi myös muun tyyppisiin ongelmiin kuten stressiin, palautumiseen ja unettomuuteen. 

Akupunktion tutkimus on lisääntynyt viime vuosina ja sen tehosta on tutkimusnäyttöä esim. migreenin ja pääkipujen, selkäkivun, niskakivun, iskiaksen, plantaarifaskiitin, puremalihasten kivun, tenniskyynärpään, olkapään kivun ja jäätyneen olkapään hoidossa. Akupunktion hyödystä on näyttöä myös esim. unettomuuden, ahdistuksen, nivelrikon, IBS:n ja ummetuksen, levottomien jalkojen, post-traumaattisen stressin, nivelrikon ja astman ja allergisen nuhan hoidossa. 

Uudelle asiakkaalle

  • Hoidot eivät korvaa lääketieteellistä hoitoa, ja akupunktiota voi pääsääntöisesti käyttää lääketieteellisten hoitojen rinnalla.

  • Akupunktiokäyntiin kuuluu varsinaisen akupunktion lisäksi alkuhaastattelu ja pulssianalyysi. Akupunktioneulat ovat paikallaan 20-30 min. Neuloja käytetään kerralla yleensä 1-9. Akupunktioneulat ovat ohuita, steriilejä kertakäyttöneuloja. 

  • Varaa käyntiin 60 min., ensimmäisellä kerralla 75 min.

  • Klassisessa akupunktiossa käytetään eniten käsissä ja jaloissa sijaitsevia ääripisteitä. Väljät hihat ja lahkeet helpottavat hoitoa.

  • Syömistä ei tarvitse välttää ennen akupunktiota ja onkin parempi jos et tule akupunktioon nälkäisenä tai paastolla.

  • Hoidon jälkeen on hyvä välttää raskasta fyysistä rasitusta. 

  • Muiden hoitojen (hieronta, osteopatia ym.) ja akupunktion välillä voi pitää joitain päiviä taukoa, jos mahdollista.  

  • Hoitoreaktioita voi ilmetä eniten 3-5 päivän ajan hoidosta. Oireiden helpottumisen, paremman unenlaadun, energisyyden tai rentoutumisen lisäksi hoidon jälkeen voi olla myös väsymystä, tai vanhat oireet voivat ärtyä ohimenevästi. 

  • Lihastulehdus ei ole este akupunktiolle.

  • En ole erikoistunut raskauden ajan akupunktioon enkä lasten akupunktiohoitoihin.

  • Olen Klassisen akupunktion yhdistyksen jäsen sekä kuulun heidän hoitajarekisteriinsä.

bottom of page