top of page
Search
  • Writer's pictureHanna

Ensimmäinen akupunktiohoitoJos etsit hoitoa esim. kipuun, unettomuuteen, nivelrikkoon, migreeniin, synnytyksen jälkeiseen väsymykseen tai stressiin, ja olet harkinnut akupunktiota, mietit ehkä, mitä on odotettavissa.


Akupunktion tavoitteena on hyödyntää ja tehostaa kehon luonnollista paranemisprosessia, kiinalaisen lääketieteen termein rakentaa ja tukea kehon Qi:tä, ja lisätä sen liikettä. Akupunktiopisteiden avulla Qi:n liikettä pyritään ohjaamaan sinne, missä sitä tarvitaan, auttaen kehoa parenemaan. Kun Qi virtaa vapaasti, kehon toiminta tasapainottuu. Akupunktio sopii täydentämään lääkehoitoa, ja tehostamaan muita hoitomuotoja, kuten fysioterapiaa tai hierontaa. Toisin kuin hieronnassa, lihastulehdus ei ole este akupunktiolle; tavoitteena on parantaa verenkiertoa alueella ja tehostaa paranemista.


Akupunktiokäynti

1. Aika

Ensimmäiseen hoitoon on hyvä varata 1,5 h, sillä siihen sisältyy taustahaastattelu. Seuraavat hoidot kestävät 1 h. Akupunktioon ei ole hyvä tulla paastolla, tai erittäin nälkäisenä.


2. Kysely

Aluksi saat täytettäväksi taustatietolomakkeen. Lomakkeen täytön lisäksi kyselen oireista ja esim. niiden kestosta ja alkamistavasta. Jos sairastumisen taustalla on jokin tapahtumaketju, tämä on hyvä tietää hoidon kannalta. Esim. onnettomuudessa alkanutta kipua hoidetaan eri tavalla kuin vähitellen, ajan kanssa alkanutta kipua. Akupunktio perustuu kiinalaiseen lääketieteeseen, jossa keho nähdään kokonaisuutena. Tämän takia akupunktion taustatietona on hyvä tietää, minkä tyyppistä rasitusta elämässäsi on esim. työn tai elämäntilanteen puolesta.


3. Pulssi

Keskustelun jälkeen siirryt hoitopöydälle, ja kuuntelen pulssit molempien ranteiden kohdalta. Pulssikuuntelu on kiinalaisen lääketieteen tekniikka, jota käytetään hoidon suunnittelussa ja akupunktiopisteiden valinnassa. Pulssista kuunnellaan ns. Qi:n liikettä. Hoidettavan ongelman ja pulssin avulla tehdään yksilöllinen hoitosuunnitelma.


4. Akupunktiohoito

Akupunktiohoito tehdään hoitopöydällä. Monia neulat jännittävät aluksi. Akupunktioneulat ovat kuitenkin erittäin ohuita, joten yleensä ihmiset yllättyvät, etteivät ne satu, tai ne nipistävät vain hetken, ja ensimmäisten minuuttien jälkeen neulat eivät enää tunnu. Neulat ovat steriilejä kertakäyttöneuloja.


Käytän klassisen akupunktion tyyliin eniten käsivarsissa ja jaloissa sijaitsevia akupunktiopisteitä. Kaikki akupunktiomeridiaanit alkavat tai päättyvät käsiin/jalkoihin, joten näillä ääripisteillä on mahdollista hoitaa ongelmia koko meridiaanin matkalta. Niissä sijaitsevat myös hoidon kannalta tärkeät laatupisteet. Klassisessa akupunktiossa on käytössä yleensä 1-9 neulaa, joiden annetaan vaikuttaa 20-30 minuuttia. Neulojen vaikuttaessa voi torkkua & rentoutua.


5. Hoidon jälkeen

Koska akupunktio helpottaa oireita aktivoimalla kehon omia, luonnollisia mekanismeja, sen vaikutus on usein asteittainen. Hoidon jälkeen on hyvä ottaa rennosti ja välttää raskasta fyysistä rasitusta, jos mahdollista. Akupunktion vaikutus jatkuu vielä seuraavina päivinä.


Tyypillinen hoitoväli on 1-2 viikkoa. Hoidon vaikutus on yksilöllinen, ja riippuu hoidettavan ongelman lisäksi myös esim. ongelman kestosta ja kehon lähtötilanteesta. Hoidon kestoa ajateltaessa akupunktiota voi verrata esim. hierontaan tai liikuntaan; akupunktio tehoaa parhaiten hoitosarjana, ja usein tulokset vaativat toistoa ja säännöllisyyttä.


Yleisin palaute asiakkailta ensimmäisten hoitojen jälkeen on, että hoidon jälkeen nukkuminen ja unenlaatu ovat parantuneet, ja olo akupunktion jälkeen oli rentoutunut tai energinen. Akupunktiohoitajana näen akupunktion mahdollisuudet ja tehon koko ajan & ja toivon, että siitä on hyötyä myös sinulle.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page